Over Moussem Cities: Algiers

Met het festival Moussem Cities richten Moussem en haar Brusselse partners jaarlijks hun blik op een metropool uit de MENA-regio. Steden met een rijke en cultureel diverse geschiedenis, maar vooral steden die door hun artistieke dynamiek een vitale rol spelen. Moussem Cities is een platform voor kunstenaars dat een licht werpt op een stedelijke artistieke context en een uitwisseling met Brussel voedt.
Na edities rond Tunis, Beiroet, Casablanca en Damascus, nodigen we u uit om Algiers te ontdekken. De havenstad, gesticht in de 4de eeuw VC als handelspost in Amazigh-land, werd achtereenvolgens bezet door de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren, de Turken en de Fransen. Na de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 werd Algiers de hoofdstad van alle postkoloniale utopieën.
Vandaag is het een van de grootste metropolen in de Maghreb. Het is een stad van jongeren, van wanhoop en van hoop. Het is die jonge generatie die de wereld onlangs verraste door massaal op straat te komen om politieke en sociale hervormingen te eisen.

> lees auteur Ameziane Ferhani over Algiers

Moussem Cities is een project van Moussem Nomadisch Kunstencentrum in samenwerking met onze partners : Bozar, Kaaitheater, Nova, Passa Porta, VK Concerts, Itinérances

Moussem geniet de steun van De Vlaamse Regering, de Vlaamse Gemeenschapscommissie et de la ville de Bruxelles

Met dank aan:
Ferhani Ameziane, Wassyla Tamzali, Nadira Aklouche, Allalou mohamed Ali, Selma Hellal, Sabri Kerai, Louiza Bartet, Saleha Larab, Mustapha Benhalima, Hamid Aït Abderrahim

Moussem Nomadisch Kunstencentrum

Moussem ondersteunt kunstenaars en maakt programma's die vorm geven aan de hedendaagse globale kunstscène, en bouwt mee aan een nieuw gemeenschappelijk patrimonium. Moussem richt zich op een divers, stedelijk publiek. Het nomadisch kunstencentrum speelt een unieke, interculturaliserende rol door op basis van langdurige en wederkerige partnerschappen haar aanbod binnen kunsthuizen te integreren.

Directeur: Mohamed Ikoubaân
Programmatie podiumkunsten: Cees Vossen
Artistiek medewerker & productie: Nabila Belkacem
Pers & communicatie: Patrick De Coster
Administratie: Kelly De Cock

info@moussem.be – +32(0)2 513.15.58 – www.moussem.be

LOCATIES

Bozar

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

www.bozar.be/nl

Kaaistudio's

O.L.V. Van Vaakstraat 81
1000 Brussel

kaaitheater.be

Cinema Nova

Arenbergstraat 3
1000 Brussel

nova-cinema.org

Passa Porta

Antoine Dansaertstraat 46 1000 Brussel

www.passaporta.be/nl

VK Concerts

Manchesterstraat 13 1080 Brussel

www.vaartkapoen.be/fr/vk-concerts